DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Aksamitník lesklý

 
                                               Aksamitník lesklý
                                                                                        (Tagetes lucida)
 
 
 Popis: Tagetes lucida je jednoletá, pronikavě vonící bylina dorůstající výšky  50cm.  Hustá, koncová květenství jsou obvykle žlutá nebo žlutooranžová. Tato  rostlina  původně pochází z Mexika a nejčastěji se vyskytuje v mexických  
 státech Nayarit a Jalisco.
 
 Pěstování: Stejně jako ostatní druhy Tagates je možné také španělský  estragon od března snadno vysévat do truhlíku nebo květináče na okenním  parapetu. Semínka se jen jemně zahrnou zeminou. Klíčí přibližně  jeden až tři  týdny. Od poloviny května je možné rostliny dávat ven na  slunečné nebo lehce  stíněné stanoviště. Rostlina by měla být ve stále vlhké půdě, ale jinak je stějně  jako další zástupci tohoto rodu poměrně nenáročná. Období kvetení lze  prodloužit pravidelným odstraňováním uvadlých květů. 
 
 
VyužitíBývá považován za lehké psychedelikum, které přináší při zavřených očích vize. Mexičtí Huicholové používali aksamitník jako obřadní drogu. Silný čaj způsobuje při zavřených očích obrazce podobné vizím popisovaných uživateli peyotlu a lehkou euforii. Někdy bývá pro své opojné účinky indiány kouřen bud samostatně nebo ve směsi s tabákem. Někteří lidé přidávají tarragon do konopí, aby potlačili paranoidní stavy z kouření silné marihuany. 
Tradičně se užívá čaj z aksamitníku pro zklidnění žaludku, k celkovému uvolnění a druhého dne jako rychlá pomoc po prohýřené noci.
 
 Mexičtí Huičolové kouří směs tabáku selského a aksamitníku Tagetes lucida a  pro  "zjasnění vizí" popíjejí nápoj z vykvašené kukuňce, nazývaný "tesquino"  nebo "cai". Aksamitník Tagetes lucida se pro své halucinogenní účinky občas  kouří i samotný.
 Jeho voňavé jedlé květy můžeme používat samostatně, výrazně zvyšují chuť i  účinky  kakaa, čaje a ostatních, teplých i studených nápojů. Hodí se i do  vonných směsí  potpourri nebo spolu s ostatními květy do směsí jedlých květů  používaných na  okrasu jídel, jako přílohy, do jogurtů a podobně. Květy i listy,  z chemicky  neošetřovaných, doma vypěstovaných rostlin, můžeme používat  čerstvé i sušené.  Přidáváme je i do omáček, polévek, salátů, používají se na  masová i zeleninová  jídla. Kuřata ochucená tímto kořením jsou vynikající a chuťově nedostižná. S jiným kořením kuřata  takto skvěle prostě neokořeníme. Nálevy z celé rostliny se pijí při bolestech břicha nebo se přidávají do koupelí při  revmatických onemocněních.