Aksamitník lesklý
(Tagetes lucida)
Popis: Tagetes lucida je jednoletá, pronikavě vonící bylina dorůstající výšky 50cm. Hustá, koncová květenství jsou obvykle žlutá nebo žlutooranžová. Tato rostlina původně pochází z Mexika a nejčastěji se vyskytuje v mexických
státech Nayarit a Jalisco.
Pěstování: Stejně jako ostatní druhy Tagates je možné také španělský estragon od března snadno vysévat do truhlíku nebo květináče na okenním parapetu. Semínka se jen jemně zahrnou zeminou. Klíčí přibližně jeden až tři týdny. Od poloviny května je možné rostliny dávat ven na slunečné nebo lehce stíněné stanoviště. Rostlina by měla být ve stále vlhké půdě, ale jinak je stějně jako další zástupci tohoto rodu poměrně nenáročná. Období kvetení lze prodloužit pravidelným odstraňováním uvadlých květů.
Využití: Bývá považován za lehké psychedelikum, které přináší při zavřených očích vize. Mexičtí Huicholové používali aksamitník jako obřadní drogu. Silný čaj způsobuje při zavřených očích obrazce podobné vizím popisovaných uživateli peyotlu a lehkou euforii. Někdy bývá pro své opojné účinky indiány kouřen bud samostatně nebo ve směsi s tabákem. Někteří lidé přidávají tarragon do konopí, aby potlačili paranoidní stavy z kouření silné marihuany.
Tradičně se užívá čaj z aksamitníku pro zklidnění žaludku, k celkovému uvolnění a druhého dne jako rychlá pomoc po prohýřené noci.
Mexičtí Huičolové kouří směs tabáku selského a aksamitníku Tagetes lucida a pro "zjasnění vizí" popíjejí nápoj z vykvašené kukuňce, nazývaný "tesquino" nebo "cai". Aksamitník Tagetes lucida se pro své halucinogenní účinky občas kouří i samotný.
Jeho voňavé jedlé květy můžeme používat samostatně, výrazně zvyšují chuť i účinky kakaa, čaje a ostatních, teplých i studených nápojů. Hodí se i do vonných směsí potpourri nebo spolu s ostatními květy do směsí jedlých květů používaných na okrasu jídel, jako přílohy, do jogurtů a podobně. Květy i listy, z chemicky neošetřovaných, doma vypěstovaných rostlin, můžeme používat čerstvé i sušené. Přidáváme je i do omáček, polévek, salátů, používají se na masová i zeleninová jídla. Kuřata ochucená tímto kořením jsou vynikající a chuťově nedostižná. S jiným kořením kuřata takto skvěle prostě neokořeníme. Nálevy z celé rostliny se pijí při bolestech břicha nebo se přidávají do koupelí při revmatických onemocněních.