Bazalka thajská - Ocimum basilicum thai
Popis: Tato odrůda thajské bazalky byla speciálně vyšlechtěna tak, aby její aroma vydrželo i vyšší teploty při přípravě našich oblíbených pokrmů. Původ bazalky thajské není jasný. Ale domníváme se, že pochází z oblasti Indie. Bazalka se u nás pěstuje jako jednoletá rostlina a dosahuje výšky 20 - 60 cm. Za určitých okolností, hlavně dostatku tepla se dá i u nás pěstovat jako dvouletka. Semena můžeme vysévat po celý rok, pokud chceme mít z bazalky pokojovou rostlinu. V případě, že jí chceme pěstovat venku, semínka vyséváme ven na jaře.
Pěstování: Bazalka thajská potřebuje ke klíčení teplotu 15 až 20 stupňů, proto jí doporučujeme pěstovat na parapetu okna. Klíčení obvykle trvá 10 až 15 dnů. Také je důležité jí zajistit dostatečně slunné stanoviště.
Využití: Exotická chuť bazalky se štiplavým a peprným nádechem, lehce připomíná chuť Anýzu. Ve východní Asii je Thajská bazalka nepostradatelným pomocníkem v každé kuchyni. Svým aroma se liší na první pohled od bazalek, které známe u nás. I na pohled vypadá jinak. Bazalka thajská má narůžovělé listy a pevnější červený čtyřhranný stonek porostlý malými chloupky.
Její listy se používají do jídla salátů a omáček. V Indii se bazalce thajské přezdívá "Královna koření". Odrůda Thajské bazalky byla vyšlechtěna tak, aby její aroma vydrželo i vyšší teploty při přípravě pokrmů. Asijská kuchyně má kratší dobu vaření než evropská. Nemůžeme Vám proto thajskou bazalku doporučit do jídel, které vyřadují dlouhýu proces vaření. Nejlépe vhodná je bazalka thajská do masových a zeleninových směsí na pánvi wok, do rybích pokrmů a podobně.
Thajská bazalka chutná nejlépe konzumovaná čerstvá. Své aroma při delším skladování ztrácí. Jediným řešením kromě bazalky čerstvé, je bazalka sušená. Před použitím sušené bazalky ji doporučujeme namočit.
Bazalka thajská má blahodárné účinky na naše zdraví. Zlepšuje výměnu látek v našem těle, napomáhá odstranit stres a napětí a posiluje náš imunitní systém.