Popis: Cesmína paraguayská je typickým stále zeleným stromem respektive keřem. Dorůstá maximálně do výšky 15 až 20 metrů, ale nejčastěji se její vzrůst pohybuje mezi 6 až 8 metry. Kůra stromu je světlá až bílá a hladká.
Půda pro cesmíny by měla být bohatá na živinyi obsah humusu, může být hlinitá i písčitá, v každém případě dobře propustná, mírně vlhká. Nesnáší trvalé zamokření. PH půdy je nejlepší mírně kyselá až neutrální.
Rostlina se vyskytuje v nadmořské výšce 500 až maximálně 1000 metrů. Potřebuje stálou teplotu mezi 16 až 28 °C a vydatnou vlhkost, jinak řečeno vydatné deště. Tyto hodně specifické podmínky z ní dělají výrazný ekotyp, který se špatně přizpůsobuje jiným podmínkám. Najdeme ji proto jen v určitých oblastech Severní Argentiny, Severní Paraguaje a Jižní Brazílie.
Samotné pěstování se skládá ze správného zpracování semínek a jejich naklíčení. Zajímavostí je, že semínka musí projít trávicím traktem ptáků, které je připraví ke klíčení, jinak nevzejdou. Malé sazenice se pak umísťují v nádobách do speciálních fóliovníků. Když sazenice dorostou do potřebné výšky a získají potřebnou obranyschopnost jsou vysazovány přímo na rozlehlé plantáže. Pak ještě trvá přibližně 2 roky než je možné poprvé provádět sklizeň. Sklízí se celé mladé větvičky, které se následně vhodně zpracovávají.
Využití: Užívanou částí jsou listy, ze kterých se připravuje čaj maté. Ten vyniká povzbuzujícími účinky na bázi kofeinu. Napomáhá látkové výměně, povzbuzuje nervovou soustavu a svalstvo. Má uklidňující účinky, proto je vhodný při duševním neklidu. Zlepšuje činnost ledvin a napomáhá obraně organismu. Mimo jiné tlumí pocit hladu, proto je vhodný při redukční dietě.