Tabák - Nicotiana
Pěstování: V našich klimatických podmínkách lze tabák běžně pěstovat venku na záhonech, ve skleníku, ale třeba i na balkóně ve velkém květináči jako pěknou okrasnou kytku. Semena tabáku jsou malá, připomínají zrnka máku. Při zachování své standardní klíčivosti a kvality vydrží asi 2 roky. Rostlinky je nutné podobně jako rajčata předpěstovat. Je vhodné vysévat v lednu až květnu, nejpozdější termín je červen. Rostliny z raných výsevů jsou o trochu větší a především je z nich kvalitnější tabák, než z rostlin z pozdějších výsevů. Rychlost počátečního růstu záleží na pokojové teplotě, výsev provádíme na povrch substrátu. Semena tabáku jsou sice velice drobná, ale pokud jsou kvalitní a dobře opylená, vysévejte je velice řídce! Vzájemné rozestupy mají být alespoň 2 - 3 cm. Následně misku přikryjte igelitem, fólií, sklem nebo jiným průhledným neprodyšným materiálem, aby se vytvořilo vhodné vlhké mikroklima. Nechejte ale nějaký otvor, aby mohl výsev trochu větrat. Před výsadbou na otevřený záhon rostlinám větrejte a zvykejte je na rozdíly teplot ve dne a v noci. Tabák miluje hlavně slunná místa s půdou spíše lehčí, nejlépe hlinito-písčité, bohaté na humus a vyšším obsahem draslíku. Důležité je půdu často kypřit. Kyselost půdy by se měla pohybovat mezi pH 5.5 - 6.5 (max. 7). Rostliny nemají rády přílišné mokro, ale snesou sucha.
Sklizeň: Zralé listy se sklízí těsně před kvetením tabáku v okamžiku, kdy ztrácejí svou zelenou barvu a začínají žloutnout, popř. se na nich objevují světle nahnědlé tečky. Sklízíme za sucha, nejlépe v poledne nebo odpoledne.
Správným postupem je sklízet nejprve nejspodnější listy, které mají nižší kvalitu než listy vrchní.Následně se sklízí střední listy a nakonec listy z horních částí rostlin.
V teplých oblastech jako je Jižní Amerika se sklizené listy svazují a zavěšují do tzv. sušáren. U nás by bohužel takto svázané listy neproschly, proto je zavěšujeme jednotlivě. Osvědčil se postup navlékat listy pomocí jehly za tlustší konce řapíků na režnou nit nebo provázek a pověsit v suché a dobře větrané místnosti (půda, kůlna, v nouzi i uvnitř bytu). Sušení může podle teploty prostředí, počasí a lokality trvat od 30 do 80 dnů, nicméně nic nezkazíte, když tabák necháte viset a schnout i mnohem déle. Tabákový list je usušen v okamžiku, kdy získá "zdravou" hnědou barvu, při jemném stisku se láme a začne příjemně vonět.
Zpracování: Po usušení jsou listy křehké, proto je na pár hodin (např. přes noc) pověsíme do vlhkého prostředí (koupelny, kuchyně, prádelny, sklepa), v nouzi postačí pustit na ně trochu páry z napařovací žehličky nebo nechat je chvíli viset v páře nad hrncem s vařící vodou. Cílem je, aby list zvlhl, dal se rozvinout a lépe se odstraňovala středová žilnatina. Správně vlhký list můžeme mačkat v ruce bez toho, aby se rozdrolil. Listy opět pověsíme k sušení, které je tentokrát krátké, asi 2 - 4 dny, Jakmile je tabák opět suchý, křehký a při stisku praská, je připraven buďto už jen k nařezání nebo fermentaci.
Fermentace: Fermentace tabáku je v podstatě věda. Existují stovky různých postupů a tabákové společnosti, či hlavně výrobci značkových doutníků si ty své vlastní střeží jako oko v hlavě. Pro naši domácí potřebu a s ohledem na podmínky, kterými jsme při fermentaci limitováni se nejvíce v praxi osvědčily následující postupy.
Listy tabáku připravené k fermentaci nejprve zvlhčíme. Tento krok máme za sebou po odříznutí středové žilnatiny listu a nemusíme tabák sušit a znovu vlhčit. Po té listy namačkáme do větších uzavíratelných sklenic až po víčko, uzavřeme, do víčka uděláme 3 - 4 malé dírky a postavíme víčkem na pevnou podložku. Nádobu překryjeme černou fólií a necháme cca týden na slunném nebo teplém místě s teplotou minimálně 30 oC.
Další způsob fermentace spočívá v tom, že naskládané listy ve sklenici uzavřeme, do víčka tentokrát díry neděláme, nepřekrýváme, ale rovnou umístíme do stálého teplého prostředí (kamna, vodní lázeň apod.) s teplotou od 40 do 60 oC po dobu 35 - 40 dnů. Listy je vhodné během fermentace několikrát přeskládat.
Po ukončení fermentace se dávají listy tzv. "odpočinout", tj. položí se jednotlivě na napnutou látku nebo papír a v teplé a dobře větrané místnosti se takto suší. Místnost by měla být neobývaná a proces odpočinku trvá 2-4 dny. Proces fermentace je možno cca 2 - 3x opakovat, tabák se tím více zkvalitňuje a jeho chuť zjemňuje. Během fermentace se dá tabák také ochucovat, stačí mezi listy vložit např. lusk vanilky, trochu medu, mátu nebo kápnout trochu roztoku vody s cukrem.
Příprava listu ke kouření je jednoduchá. Pro výrobu cigaretového tabáku necháme listy mírně navlhnout, zabalíme do ruličky a žiletkou, ostrým nožem nebo řezačkou krájíme na 0,5 - 1 mm široká vlákna. Kdo nemá v ruce požadovaný cit, může použít mlýnek, strojek na nudle nebo krouhač na brambory.
Cigaretový tabák lze z listu připravit i suchou cestou, rozdrcením křehkého listu nebo jeho zpracováním krouhačem jako v předchozí "vlhké" metodě.
Nařezaný tabák pak dosušíme, prosejeme a skladujeme v temnu, pod mírným tlakem a bez přístupu vzduchu.