Popis: Svěží vůně jejích květů okouzlí každého. Keříky s modrými, vzácněji i růžovými či bílými klásky květů jsou půvabné. Levandule je mrazuvzdorná, můžete ji pěstovat venku i v nádobách, v mnoha druzích a varietách. Provoní a ozdobí zahradu, květy i listy užijete v kuchyni, v koupeli i v prádelníku.
Pěstování: Levandule vytváří dřevnatějící, plně mrazuvzdorné keříky. Podle druhu a kultivaru mohou být jen 20, ale i 60 cm
vysoké.
Potřebují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Na živiny jsou nenáročné.
Levandule je ideální rostlina k vytvoření voňavého bylinkového zátiší na zahradě, i k pěstování ve velkých nádobách. Je také medonosná, milují ji včely i motýli.
Pro udržení pěkného vzhledu můžeme keříky na jaře seřezávat, ale pouze nové výhony, nikdy až na staré dřevo, které obráží špatně.
Původní, botanické druhy, jako je právě levandule lékařská se dobře množí semeny i řízky. Vyšlechtěné variety je pak třeba množit pouze řízky, aby si zachovaly své vlastnosti.
Seřezáváme je v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená a sušíme ve svazcích hlavou dolu.
Využití: Květy nenadule mají v domácnosti velmi rozmanité použití. Voňavý
Nálev z čajové lžičky květů na šálek vody
uklidňuje nervy, tiší bolesti hlavy, pomáhá trávení a provoní dech.
Květ levandule je i oblíbenou součástí uklidňujících bylinných směsí (například spolu s třezalkou, meduňkou, a chmelovými šišticemi).
Uklidňující je i koupel, do níž můžeme přidat litr silnějšího nálevu z levandulových květů, nebo sáček s nimi zavěsit do proudu horké vody.
Sáčky se sušenou levandulí vložené do skříně provoní prostor i prádlo a především účinně odpuzují moly.
Svazky sušených květů jsou krásnou dekorací a zároveň osvěžují vzduch.
Čerstvé květy lze také kandovat a zdobit jimi dezerty, přidávat je do marmelád.
Sušené květy patří do směsi provensálských bylin a hodí se například k dušeným pokrmům.
K masitým jídlům a rybám se v jihoevropských kuchyní přidávají i ostře chutnající mladé lístky levandule.